Träffa någon med ledarhund

När du träffar på någon med ledarhund gör så här:

1. Ge dig tillkänna! Du kan till exempel säga eller ropa: ”Jag kommer med hund”, ”jag står här vid sidan med hund” eller ”hundmöte”. Det gör stor skillnad att veta att någon med hund befinner sig nära. Det är ganska vanligt att hundägare står tysta med sin hund, vilket gör att ledarhunden försöker förhålla sig till deras närvaro utan att jag förstår vad som händer. Jag vill kunna stötta min hund att passera förbi och jag kan inte ge rätt stöd om jag inte förstår situationen.

2. Undvik att mötas hund mot hund. Om möjligt, möt inte på ledarhundens sida, men om det ändå blir så, se till att du själv befinner dig mellan din hund och ledarhunden. Se också till att din hund inte hoppar fram när vi passerar eller precis passerat. Händer det tillräckligt många gånger kommer ledarhunden få en negativ förväntan om plötsligt framhopp vilket kan leda till att ledarhunden försöker förebygga på ett eller annat sätt.

Om du vill veta mer om ledarhundsekipage kan du besöka Sveriges Ledarhundsförares hemsida: ledarhund.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *