Uppfostra valpen med känslokontakt

Att husdjur uppfattar våra känslor känner erfarna djurägare till, men det nämns sällan av intruktörer på hundkurser, av uppfödare, veterinärer eller trimmare. Nästan all svensk hundträning är inriktad på det abstrakta begreppet ”ledarskap” och olika tekniska metoder. Känslornas betydelse i vår kommunikation med hunden glöms bort. Speciellt viktigt är detta samspel på valpkurser, då hund och ägare grundlägger sin relation för resten av hundens liv.

Tänk på tonfall, och ditt kroppsspråk, inte själva orden du säger. När du börjar använda känslornas budskap reagerar hunden ofta direkt, särskilt om den tidigare har varit söndertjatad av ord. Raka direkta känslor utan dubbla budskap, är vad alla hundar vill ha.

Hunden och människan har olika språk. Hunden kommunicerar med kropps-, doft-, berörings- och ljudsignaler. Medan vi mest använder ord och inte är särskilt medvetna om vårt kroppsspråk. Trots skilda språk kan hund och människa mötas över artgränserna, eftersom vi har ett gemensamt ”känslospråk”!

Hunden lär sig snabbt förstå människors känslor och avsikter genom att tolka våra signaler. Hundar reagerar omedelbart på alla budskap som vi sänder ut med rösten och kroppen, precis som barn gör. Även våra dofter ger förmodligen hunden information om vilka känslor vi upplever. Våra ord däremot, betyder mindre i kontakten med hunden, än vad vi i allmänhet tror. Utbytet av känslor mellan människa och hund, det är där som en djupare kontakt skapas och byggs. Godis kan aldrig ersätta detta!

Den här träningen är aldrig för tidig att börja med. Så fort din lilla valp är i din famn så startar er nya relation och nya möjligheter till kontakt, se till att bygga ert gemensamma känslospråk!

Nöjd hund var dag

Tillsammans, med känsla och respekt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *