Lugnt nytt år!

Planeringen börjar en vecka eller något liknande innan själva nyårsafton (har du en väldigt rädd hund måste du börja mycket tidigare än så). Det som är viktigt här är att ta en rejäl långtur mitt på dagen och enbart en snabb rastning vid 22.00 tiden.

Var inomhus med musik eller något tv program som ej är relaterat till firandet, dvs utan ljud från fyverkerier och raketer. Bor du nära en plats där du vet att det blir mycket aktivitet på himlen med exploderande raketer och annat, rekommenderas att du drar för gardinerna.

Många hundar kan acceptera skottljuden men har eventuellt svårt för ljusspelet. Även överraskningen som blir från ett fyrverkeri kan påverka hunden. Har du en hund som känns skottsäker, utmana inte genom att utsätta hunden för onödiga situationer. Även skottsäkra hundar kan bli nervösa av kombinationen av ljud och ljus från raketer. För dig med ny valp eller unghund är dessa tips extra viktiga. Ju mer du tränar och jobbar mot att få hunden trygg tillsammans med dig, desto bättre förutsättningar skapar ni tillsammans för en problemfri framtid.

Tänk också på att rädsla är smittsam och påverkar hunden snabbt, eftersom det är en överlevnadsfunktion hos hunden som är ett flockdjur. Har du en skottsäker hund brukar den inte påverkas av att du är en aning orolig, men har du en osäker hund kan dess beteende förstärkas av din oro.

Tänk också på att hundens reaktion kan variera från år till år. Det kan faktiskt räcka med en öroninflammation för att ljudet ska uppfattas annorlunda och hunden reagerar med obehag. Är en hund skotträdd vill den oftast fly om den är utomhus och kan då vara svår att få tag på. Använd därför alltid koppel ute om du känner dig osäker. Det är lätt att sätta sig ner för att ”trösta” hunden, men det kan få motsatt effekt och förstärka rädslan. Tröstandet, eller klappandet kan uppfattas som att du faktiskt ger uppmuntran till beteendet. Försök att bara vara som vanligt och utstråla ett säkert lugn. Då kommer hunden att känna att du har full kontroll och att allt är helt okej.

Lycka till!

Monika Selling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *