Säger du också hej då till hunden när du går?

Många av oss hundägare gör det när vi lämnar hunden för att gå till jobbet eller någon annanstans.Inte bara hundägare förresten, kattägare också för den delen. Kanske säger rent utav de flesta av oss något till djuren när vi går hemifrån?

Det ligger lite dåligt samvete i det, hunden kanske ser lite ledsen ut så vi säger några ord. Vad vi säger varierar förstås och det spelar nog mindre roll. Själv brukar jag säga ”kommer snart” vilket inte alls behöver vara sant, men det känns bra att säga det.

Vad vi säger till våra hundar och hur mycket vi pratar med dem säger nog egentligen mest om oss själva och vår relation med hunden. Hundarna får säkert mer information av annat än just orden. Till exempel, aj , aj, där tog hon de högklackade skorna på sig, då kommer matte vara borta ett tag. Hon ska minsann inte bara ut med soporna inte. Jaha ja, nu tog hon med sig nyckeln också. Då vet vi vad som händer sen…

Nej, nej…de är inte så lättlurade. De ser rakt igenom oss, oavsett vad vi säger. Det är svårare att ljuga med kroppsspråk och signaler vi själva knappt är medvetna om. Hundar är mycket duktigare på att läsa av oss än vad vi brukar vara att förstå oss på dem. De ser mönster i våra beteenden och drar sina egna slutsatser. När vi bott ihop ett tag känner de oss väl, mycket väl.

Det inte så konstigt att vi får lite skuldkänslor där i hallen för ett ögonblick när vi ser den där lite lätt slokande nacken och besvikna blicken. Vi är just i färd med att prioritera något annat än vår fyrbenta kompis och familjemedlem. Då blir det lätt att slänga ur sig ett ”hej då, ses snart” eller liknande.

Vad säger du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *