Hundens zoner och äganderätt

I hundens och valpens värld finns olika zoner och det är viktigt för oss att lära oss om just vår hunds olika zoner. Zonerna varierar i storlek. De är tredimensionella, – se dem som en bubbla. De finns alltså inte bara på marken eller golvet, utan även i luften runt hela hunden och det eller den som den valt att försvara. Vissa zoner är mindre i storlek och andra är större.

Ibland visar hunden eller valpen sitt zon-försvar med både morrande och även nafsande, ibland hotfulla utfall. Då gäller tillit och respekt i träningen för att få hunden till att acceptera att du är en vän som han eller hon kan lita på fullt ut. En början till ett samspel där ödmjukhet och kamratskap råder. Här gäller förtroende-övningar. Kom ihåg att zon-försvar har inget med hundens eller valpens strävan efter högre rang att göra.

De olika zonerna är:
Individzon
Kroppszon
Matzon
Leksakszon
Liggplatszon
Gruppförsvarszon
Revirzon
Valpförsvarszon (hos tik med valpar)

Vi kommer att ta upp varje zon för sig i kommande bloggartiklar, då dom är spännande att belysa och titta på, för det skiljer sig även mellan olika raser. Vi kommer också att gå igenom hur vi kan träna förtroendeövningar tillsammans vid just den specifika zonen där hunden visar vakt eller misstänksamhet.

Kom ihåg!
– Det är ett naturligt beteende hos våra hundar att försvara något som är viktigt.
– Respekten för andras zoner är inte medfödd, varje valp måste därför tidigt lära sig respekt för zoner hos andra hundar och människor.
– Zonförsvar har inget att göra med hunden eller valpens rang.
– Varje zon är tredimensionell.
– Tidigare erfarenheter spelar roll, har valpen växt upp med en respektfull uppfödare som tränat tillit är mycket vunnet.
– Hundens försvar ser olika ut mellan olika zoner, men också mot annan hund  och mot människa.
– Viktigt för oss som umgås med hundar att vi lär oss de olika försvars-zonerna men även förklarar för barn att dessa zoner behöver visas respekt.

Sammanställt av Eva Bark i samarbete med författaren till boken
”Vardagsuppfostran – med känsla och respekt” Åsa Ahlbom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *