Livet enligt djuren av Ami Sundeman

Peggy såg på mig med klok och fast blick. Lät mig förstå att nu måste jag lyssna noga.

– Vi vill väcka era hjärtan, förklarade hon. Det är alla djurs främsta uppdrag, att väcka människors känslor och empati. Vi vill hjälpa människorna att förstå sig själva i grunden och göra upp med det. Det är det vi håller på med.

– Varför är det viktigt med empati, undrade jag.

– För att när man väcker sin empati väcker man sig själv. Jag vet att ni alla kan vara empatiska, det handlar om att våga känna. När man vågar känna vågar man leva. När man vågar leva vågar man skapa sitt liv som man själv vill ha det. Därför är känslor och empati väldigt viktigt.

När jag lyssnar på Peggy tänker jag att det är lycka att ha en sådan klok vän. Hennes syn på livet ger mig nya perspektiv och jag känner en större mening med livet, både i mitt eget liv och i det stora övergripande.

Så vem är min vän Peggy? Hon bor på landet utanför Norrtälje, tillsammans med två andra hundar och sin matte AnnaCarin. Ja, Peggy är en hund, en av alla dessa kloka familjemedlemmar.

Jag är djurkommunikatör och har pratat med djur i över tio år. Det är alltid spännande att möta hundar, katter och hästar, som det oftast är, och höra vad de har att säga. Ibland har deras berättelser gjort mig mållös och lite avvaktande. Ska jag våga ge den här informationen vidare till husse och matte? Men det är som om djuren vet när deras familjemedlemmar är redo för de stora perspektiven. Peggys matte, AnnaCarin, är öppen och definitivt mottaglig. Det uppskattar Peggy och då kan det bli riktigt spännande samtal.

Den inledande dialogen är från min bok Livet enligt djuren. Jag tog initiativ till att skriva den efter ett samtal med en häst, Trolle, som sa att han var fruktansvärt trött på oss människor. Han uttryckte med stor tydlighet att han inte orkade med någon annan än sin matte Therese. Eventuellt kunde jag få komma på besök någon gång emellanåt. Mig gick det åtminstone att diskutera med. Efter en tid frågade jag Trolle om han vill berätta varför han tycker att människor är jobbiga. Jag förklarade att jag hade fått idén att skriva en bok. Han svarade: ”Jag kan berätta, men det jag säger får på inga vis förminskas eller utelämnas och jag måste få prata till punkt.” Jag lovade honom detta, utan att förstå vad det skulle innebära, och vi möttes i hagen en solig sommardag. Det blev ett omtumlande samtal – för mig, vill säga. Hans information var minst sagt ”mind blowing”, precis som allt det Peggy så småningom kom att berätta. Samtalet i hästhagen blev upprinnelsen till Livet enligt djuren.

När man vågar känna vågar man leva. När man vågar leva vågar man skapa sitt liv som man själv vill ha det.

Vi återvänder till Peggy. Är hon en unik hund? Jag skulle nog säga att det unika handlar om relationen till hennes matte. AnnaCarin är oerhört respektfull mot Peggy och låter henne vara en fri individ, så långt det är möjligt i de strukturer vi människor skapat, dvs normer som ofta begränsar både oss själva och djuren. AnnaCarin är intresserad av det allomfattande livsperspektivet och är inte alls främmande för att Peggy har den universella kunskapen i behåll, till skillnad från oss människor som glömt den. AnnaCarin är öppen och lyssnar gärna till sina hundars klokskap. Den möjligheten har vi alla.

När vi verkligen vill lyssna öppnar sig djuren och det känns meningsfullt för dem att berätta vad de ser och vet. Det kan handla om den egna familjen och hur de uppfattar oss på energinivå. Eftersom hundar, katter och andra djur har förmågan att läsa av energier har de ofta djupare kunskap om oss människor än vad vi själva har. Där kan de ge oss meningsfull hjälp. Det kan också handla om att ge svar på det riktigt stora frågorna, så som Peggy, Trolle och de andra djuren gör i Livet enligt djuren.

Djuren pratar inte som vi, de har inte det verbala språket. Men de anser själva att deras kommunikation både är smartare och snabbare än vår. De menar dessutom att deras språk är ärligare, eftersom de kommunicerar med känslans intelligens och känslor inte kan ljuga.

Min inre intuitiva röst, som jag kallar Kosmos, översätter det djuren har att säga till människans språk. Kosmos fungerar som en tolk inom mig.

Det finns många olika sätt att kommunicera med djuren. I min bok finns ett kapitel om hur man kan hitta den ordlösa kontakten med sin vän. Djuren uppskattar att vara nära oss i det sinnliga – också. De har så mycket att lära oss människor, bara vi vill lyssna.

Ami Sundeman
Författare till boken Livet enligt djuren

Här är länken där du kan läsa mer om Amis bok och dom tjänster hon erbjuder, du kan även beställa boken och få den signerad med en personlig hälsning, kanske till både dig och din fyrfota vän.

Ami Sundeman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *