Fettisdag med semlor till hunden

Semlor! Något som vi verkligen älskar att mumsa på. Under semmelsäsongen smaskar vi i oss ungefär 50 miljoner semlor över hela Sverige. Helt fantastiskt!

Dagen som faktiskt heter Fettisdagen i almanackan och betyder fet dag infinner sig alltid sju tisdagar innan påsk. Så i år, 2022 infaller den tisdagen den 1 mars.

Ska då hundar äta semlor? Många säger absolut nej till att erbjuda en vanlig människo-semla till hunden, medan andra tycker det är helt okey att ge en bit till sin hund. För att slippa fundera eller ens tänka frågan så kan vi enkelt röra ihop en hundvänlig semmeldeg som vi sedan gräddar i ugnen och fyller med smaskig eventuellt smaksatt kvarg. Bjud din älskling på en semla med vårt recept och känn dig lugn! Alla ingredienser är hundvänliga och faktiskt nyttiga. Så ni kan smaska med gott samvete!

Recept

1 ägg

1 mosad banan

1/2 dl vatten eller buljong (saltfri)

1 ½ -2 dl rismjöl tills du får en bra konsistens på degen

½ – 1 dl öljästflingor

Gör så här: Separera äggvitan och äggulan, vispa sedan äggvitan tills den blir fluffig och ”hård”, vilket betyder att den sitter ihop så pass att du kan vända bunken med vispad äggvita helt upp och ner och inget händer, då är den perfekt. Rör sedan ner äggulan, mosade bananen, en skvätt vatten, öljästflingorna och rismjölet. Rör försiktigt tills du ser att smeten/degen är jämn och fin.

Dela degen i lagom bitar, som du sedan rullar och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bollarna i ugnen i 150 grader ca 10-15 min beroende på storleken du valt på dina bullar.

Fyllning

Kvarg och ev. lite rismjöl om du önskar den lite tjockare. Smaksätt med tex leverpaté.

När bullarna är färdiggräddade så skär du av toppen, gröper ur lite ur själva bullen och fyller sedan med er favoritfyllning, lägg tillbaka locket på toppen. Semlan är klar!
Önskar ni det vita pudret på toppen, tar du lite rismjöl eller kokosmjöl.

Bon Appétit önskar Eva Bark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *