Matzon och leksakszon

Nu har vi kommit till matzonen och leksakszonen.

Matzonen finns runt allt som är ätbart, tex mat och ben, eller kanske ett kadaver eller något annat smaskigt som hunden eller valpen hittat utomhus. Även hundgodis som den eventuellt väljer att gå undan och lägger sig med ingår i hundens matzon.
Genom avel har detta ursprungliga zonförsvar minskat eller försvunnit hos många hundar, medan andra hundindivider fortfarande har det kvar. Vissa hundar kan även försvara platsen där den har grävt ned sitt ben.

Många hundägare uppfattar detta naturliga beteende som farligt och blir upprörda när hunden morrar och försvarar sin mat eller ett ben. Men om du hotar och straffar valpen, ökar misstänksamheten. Om du istället visar respekt för hundens matzon, kan den börja lita på dig. Då minskar hundens zonförsvar.

Låt mig få äta i lugn och ro

Leksakszonen uppstår runt leksaker, pinnar, och andra föremål som inte går att äta, men som går att gnaga på och leka med. Dom flesta hundar försvarar inte sina leksaker lika starkt som mat eller ett ben.

Dock finns stora skillnader mellan hur hundtyper och individer hur starkt dom värderar sina föremål. Till exempel kan vissa apporterande fågelhundar försvara sina konstgjorda apporter (kallas dummies) som om de vore riktig mat. Och en del hundar kan försvara sin boll eller ”kampföremål” med livet som insats.

Tips hur du kan visa respekt och bygga upp ett starkt förtroende

– Ta inte ifrån valpen saker i onödan. Lägg hellre undan frestande föremål första valptiden.
-Vissa raser vill bara bära runt på saker, inte tugga, så studera och titta på vad just din hund har för beteende.

Det är min pip gris

– Var aldrig hotfull eller aggresiv när du ska ta något från hunden och överträder dennes mat- och leksakszon. Tala vänligt och lirka istället för att rycka, om valpen håller hårt om föremålet.

– Ge gärna en godbit eller leksak i utbyte om det är något åtråvärt som valpen måste släppa ifrån sig.

– Tänk på ditt tonfall. Ditt tonfall avslöjar för hunden om du har en respektfull inställning. Säg alltid ett mjukt ”tack” istället för ett skarpt ”loss”

Sammanställt av Eva Bark i samarbete med författaren till boken
”Vardagsuppfostran – med känsla och respekt” Åsa Ahlbom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *