Individzon och kroppszon

Andra delen i serien Hundens zoner handlar om hundens individzon och hundens kroppszon. Först behöver vi veta vad en individzon verkligen är. Hundens individzon sträcker sig ungefär en halv kroppslängd runt hunden. Men zonen kan variera beroende på hundtyp, ras och individ.

När hundar närmar sig varandra eller går in i en annan hunds individszon, är det extra viktigt att visa fredliga signaler. Många hundägare känner inte till hundarnas zoner och förstår därför inte att hålla avstånd, tex när hundar möts i koppel. När vi visar större respekt för hundarnas olika individzoner, minskar deras aggressiva reaktioner mot varandra.

Hos tamhunden har vissa zoner ändrat form och uttryck, beroende på hundtypernas olika arbetsuppgifter. Iaktta din hund för att se vilka zoner som är viktiga för den. Vare sig du är valpägare, instruktör, uppfödare, veterinär eller arbetar på annat sätt med hund, är denna kunskap grunden till att du kan behandla hunden med respekt, om den försvarar någon zon.

Hundar behöver vara lösa för att deras naturliga hälsningsbeteenden ska fungera vid närkontakt

Nästa zon är kroppszonen. Kroppszonen finns precis runt hundens kropp och har mest betydelse vid direkt beröring, till exempel vid hälsovård, pälsvård och när man klappar eller kramar hunden. Hur känslig en hund är att försvara sin kroppszon, varierar starkt mellan olika hundindivider. Oavsett dessa variationer behöver alla som har närkontakt med hundar, lära sig att respektera att hundar har en kroppszon som de kan försvara. Det gäller hundägarna själva, barn, trimmare, veterinärer osv.

Tvätta tassar är nödvändigt ibland, gör det med vänlighet och respekt för hundens kroppszon och som individ

Det krävs ibland tid och tålamod att träna en hund som är misstänksam och inte vill samarbeta vid pälsvård, tasstorkning, badning, kloklippning osv. Om du känner minsta osäkerhet eller irritation, krävs det att du förändrar dig själv och din inställning. Allt du känner uppfattas omedelbart av hunden. Vid all form av hälsovård är du dessutom inne i hundens kroppszon.

Så för att hjälpa både hunden men även oss själva till att börja skapa en trevlig respektfull relation behöver vi ibland träna tillit, några mera och andra mindre. Men tillitsträningen är en fantastisk grund att ha för er tillsammans.

Träna tillit
Träna bara när du kan känna dig säker i dina handlingar. Din sinnesstämning är avgörande, allt du känner avspeglas i ditt tonfall och kroppsspråk. Överför lugna känslor till valpen, låtsas inte om protesterna utan utför lugnt och målmedvetet behandlingen. Var tyst – tröstande ord eller arga förmaningar förstärker hundens osäkerhet. Inte heller godis under pågående övning. Vänta tills behandlingen är färdig och du ser att hunden återfått sin känslomässiga balans, då erbjuder du en godbit.

Är hunden panikslagen, nafsar eller biter i försvar, måste du stegvis vinna dess förtroende. Sätt upp små delmål – klipp bara en klo, torka bara en tass, eller borsta ett litet parti av pälsen om dagen. ”Arbeta dig in” i hundens kroppszon dag för dag.

När du tar i valpen eller hunden ska dina händer vara lugna och bestämda. Osäkra händer smittar av sig osäkerhet. Händer ska inte heller hetsa eller vara något valpen biter i och leker med. Först när valpen känner trygghet och varken är rädd för dina händer eller tuggar på dem (din personliga kroppszon), kan den lära sig tolerera nödvändiga kroppsbehandlingar i framtiden och kan till och med börja tycka om det.

Hållas fast kan tränas till att bli en positiv känsla i många sammanhang

Tränar man lugnt och respektfullt, lär sig de flesta hundar med tiden att acceptera ett visst mått av fasthållning. Redan valparna lär sig av modertiken att ligga stilla när hon bestämt slickar dem på buken första tiden.

Vänj valpen vid dina händer.
Visitera din hund regelbundet och rutinmässigt – undersök den från nos till svans. Titta lite i öronen, lyft upp läpparna och se på tänderna. Titta under svansen, lyft på tassarna, känn igenom pälsen. Titta på ögonen att de ser klara och pigga ut, mellan trampdynor och armhålor. Titta på huden på magen, och på insidan av låren. Gör vi det med respekt och vänliga händer kommer det att så småningom bli till en mysig kvalitetsstund tillsammans.

Sammanställt av Eva Bark ur boken ”Vardagsuppfostran – med känsla och respekt” i samarbete med författaren Åsa Ahlbom
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *