Obs! Koppeltvång fr o m 1 mars

Visste du att det under perioden 1 mars till 20 augusti varje år gäller koppeltvång enligt lagen om extra tillsyn över hundar och katter (2007:1150 paragraf 16)? I lagtexten står det tydligt att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det kan finnas vilt, vilket ju är överallt.

Betyder det att vi inte får vistas med våra hundar i naturen under den här tiden? Nej, inte alls. Det betyder att du som hundägare eller som ansvarig för hunden har ungefär samma skyldigheter nu som annars, dvs att ha total koll på din hund så att den inte stör eller stressar vilda djur.

Kom ihåg att det faktiskt även gäller betande djur som är inhägnader. Lagen beskriver det som att hunden inte får lämna förarens eller ägarens sida mer än med ca 1 meter.

Vi behöver hjälpas åt att skydda dessa små ute i naturen

Lagens syfte är ju att skydda de vilda djuren, vilket innefattar både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden på året då deras ungar föds och är otroligt sköra och sårbara.

De marker som det gäller är praktiskt taget all naturmark, men även större parker och liknande ingår.

Vi som tycker om att låta våra hundar få sträcka ut och springa på promenaden, eller enbart få vara lösa och strosa utmed en skön skogsstig, måste nu ändra våra rutiner.

Långlina kan vara en fantastisk produkt att ta med sig ut, den ger större rörelsefrihet och utrymme för hunden, men även en säker och trygg känsla hos dig som ansvarig hundägare.

Både små och stora är lika värda att skyddas

Låt alla vilda små nyfödda bebisar få växa upp i trygghet tillsammans med sin familj och respektera koppellagen som kom till just för att skydda och värna om naturens under.

Du kan läsa mer om lagen om koppeltvång och vad som gäller runt om i Sverige (variationer kan förekomma mellan tex olika kommuner) och även om de olika naturskyddsområden och nationalparker som har specifika bestämmelser. All nödvändig information finns samlad hos Naturvårdsverket

Tack för att du håller din hund kopplad!

//Eva


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *