Första tiden med valpen

Det är en stor dag för valpen när den lämnar sin mamma och sina syskon.

Det är viktigt att valpen känner sig trygg redan när du kommer för att hämta hem den, och under hela resan hem. Åker du bil är ett bra tips därför att sitta bak med valpen och låta någon annan köra.

När ni kommer hem så behöver valpen få utforska i lugn och ro. Om ni har flera hundar så kan det vara bra att lämna bort de andra hundarna det första dygnet. Låt din valp få lugn och ro den första veckan så att den känner sig trygg i sitt nya hem innan du bjuder hem vänner.

När valpen väl boat in sig, så kan du börja med rutiner såsom mattider, rastning, koppelträning och pälsvård. Oftast får man med sig ett schema hem från uppfödaren som man bör följa när valpen är liten. Du kan också börja att leka med valpen för att skapa ett förtroende er emellan. Det går också bra att börja leka in kommandon som sitt, ligg, stanna och kommer snart.

Se till så att din valp har en lugn plats att äta på. Även sovplatsen ska vara på en lugn plats med en bädd åt valpen. Mina valpar sover alltid i sovrummet. Hitta rutiner som funkar för er. Valpen sover mycket i början, så när den blir trött så lägger jag mig bredvid den tills den somnat bara för att den ska känna närhet och trygghet.

När valpen blivit 12 veckor är det tid för andra vaccinationsdosen (den första får valpen oftast under tiden hos uppfödaren). Efter det så kan du börja att träffa andra hundar. Det är nu det roliga börjar med socialisering och miljöträning som det kallas, dvs att träffa andra hundar och människor på olika platser både inomhus och utomhus.

Ett bra tips är att börja träna bilåkning. Börja med korta turer på ca 5 min, och utöka stegvis. Träna gärna bilåkning när valpen är trött och ska till att sova. Undvik däremot att åka bil direkt efter att valpen ätit mat eller nyss vaknat.

Efter ett tag är det bra att vänja sin valp vid barn, oavsett om du har egna barn eller inte. Jag brukar låta mina valpar träffa barn när de är runt 16 veckor gamla, men det sker alltid under uppsikt. För barn som inte är vana vid hundar är det viktigt att förklara att de måste respektera valpen – den är inget gosedjur. Visa hur de ska närma sig och röra vid valpen och lär dem att låta valpen sova och äta ifred. Många tänker kanske att små hundar passar bra med barn, men små hundar är ömtåliga. Min ras Papillon är så pass liten som valp och vid 16 veckors ålder väger de bara ca 1 kg så jag måste ha koll hela tiden.

Det viktigaste såhär i början är att knyta ett starkt band mellan dig och valpen. Se till att ni har kul ihop med mycket lek, bus och närhet.

Lycka till med din valp!

// Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *