Så lär sig din hund nya saker

Hundar gillar att lära sig nya saker. Ju mer de lär sig, desto fler situationer kan de behärska. Och ju mer du lär din hund, desto starkare blir kommunikationen er emellan. Mycket av inlärandet sker ”per automatik” i vardagssituationer. Nedan får du en översikt över hundars inlärning.

Den första tiden

En stor del av inlärningen sker redan under de första veckorna. Valpen tränar motorik, koordination och socialt samspel med sin mamma, sina kullsyskon och uppfödaren. Det är alltså viktigt med en bra start i livet, vilket såklart betyder att man måste välja uppfödare med stor omsorg.

Bygga självkänsla

En valp lär sig mycket från sin mamma och
sina kullsyskon

Låt valpen testa på nya saker i lagom takt. Att klara av en utmaning stärker självkänslan. Vänj valpen gradvis vid nya situationer och låt den prova att själv lösa olika uppgifter. Det kan vara alltifrån att testa att gå på nya underlag som tex sand eller gräs, till att bekanta sig med barn. Utsätt inte valpen för situationer du inte tror den är redo för. Utmana lagom mycket så att det blir en positiv upplevelse där valpen känner att den klarat något nytt.

Idoler

Precis som hundmamman blir du som husse/matte såklart en förebild. Med tiden kommer dock din unghund precis som tonårsbarn att börja snegla alltmer på vad (hund)kompisarna gör. Har du möjlighet är det därför toppen om din hund kan få umgås med andra hundar som är bra förebilder.

Operant betingning

Låt din hund prova sig fram. Belöna önskvärt beteende, och ignorera oönskat beteende. På så vis kommer önskvärda beteenden stärkas, och ”felaktiga” beteenden minska över tid. Detta kallas på fackspråk för operant betingning.

Belöningar

Belöningar för önskvärt beteende ska ges ofta och omgående (dvs inom 1-2 sekunder) för att hunden ska kunna koppla ihop beteendet med belöningen. En belöning kan vara så mycket mer än en godisbit. Utgå ifrån vad din hund tycker om. Det kan vara ett uppmuntrande ord, en lekstund med dig eller lite gos.

Bra jobbat kompis!

Kommandon

Det är smart att lära sin hund olika kommandon, men det räcker inte att tex bara säga ”sitt”. Först måste du visa vad du vill att hunden ska göra, och sen använda dig av belöningar och positiv förstärkning. Öva ofta, men i korta pass. När valpen behärskar den önskade handlingen introducerar du själva kommandot (tex ”sitt”). Med tiden lär sig hunden att koppla ihop kommandot med den önskade handlingen och då räcker det till slut med att bara säga kommandot. Tänk på att välja vanliga kommandon så också andra kan kommunicera med din hund.

Oavsett vad din hund ska lära sig och hur, är det viktigt att du är konsekvent och ökar svårhetsgraden i lagom takt. Då stärks kommunikationen mellan dig och din hund, och risken för missförstånd sjunker.

Lycka till med träningen!

/Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *