Voffeldagen

För länge länge sedan uppstod våffeldagen, en dag som alltid infinner sig den 25 mars. Den finns och firas lite olika runt om i världen, i Sverige firar vi den med att tillaga krispigt gräddade sk våfflor, gräddningen sker i ett speciellt våffeljärn med den vackra hjärtformen och serveras gärna varma eller ljumna tillsammans med vispad grädde och sylt.
Den finns bevis att så långt bort som på 1600-talet bakades det våfflor över glödande kol i då fyrkantigt smidda våffeljärn, och även på den tiden serverades våfflorna med vispad grädde och hemlagad sylt.

Njut av dessa delikatesser tillsamman!

Våffeldagen kommer från ordet Vårfrudagen och var från början en kyrklig högtid, där byn eller samlades vid kyrkan och firade in vårbrukets början. Men det finns ytterligare en händelse som firas den 25 mars, och det är Maria Bebådelsedag, dagen då Jungfru Maria fick ta emot meddelandet från ärkeängeln Gabriel att hon var havande och skulle föda Jesubarnet om nio månader.

En händelserik dag med andra ord. Så vi har mycket att fira och just därför bör vi äta med gott samvete dessa delikata frasiga våfflor tillsammans med nära och kära.

För att göra det lite extra speciellt för våra älskade hundar så har jag satt ihop ett recept till hundfamiljen, ett recept alla kan njuta av men kanske välja olika toppings alternativ!

30 gram smör
4 ägg
220 gram Mozzarella, riven
4 msk cocosmjöl

Blanda ihop alla ingredienserna och låt smeten stå 15 min i rumstemperatur

Grädda våfflorna precis som vanlig smet i smörjt våffeljärn
Smörj järnet med smör eller cocosfett

Människotopping – vispad grädde med valfri sylt (Våffla)

Hundtopping – kvarg smaksatt med lever eller lax mousse (Voffla)

Bon apétit önskar Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *