Liggplatszon, grupp-, revir- och valpförsvarszon

Liggplatszonen är precis som det låter, den zon där hunden valt att vila eller sova. Här kanske hunden hävdar äganderätten till sin korg, soffan, fåtöljen eller i din säng. Gör den det är det troligt att den har kvar urhundens behov av att försvara sin liggplats, eftersom regeln ”först på plats” gäller i hunddjurens värld. Även i ägarens knä kan en del hundar försvara sig men även personen som den sitter i knät på, om någon kommer för nära.

Skönt med lite vila!

När det kommer till gruppförsvarszonen hos våra tamhundar motsvarar den flockförsvarszonen hos vargen, men är vanligtvis bredare i sitt omfång. Om någon fara hotar, kan hunden försvara alla individer som den har knutit starka sociala band till, framför allt under sin uppväxt. De kan därför försvara sin familj, barnen, olika husdjur såsom får, fjäderfä, boskap, lamor, renar osv. En del av dessa hundar försvarar inte bara hemma på sitt revir, utan även när gruppen förflyttar sig. Som tex när familjen tar en gemensam promenad.

Sen har vi revirzonen. Tamhundens revir ser helt annorlunda ut än hos de vilda hunddjuren. Olika hundtyper försvarar också sitt revir olika starkt. Därför är det ofta svårt att tolka exakt var olika hundar upplever sina riksgränser. Det kan vara runt ett hus, trädgård, lägenhet, trapphus, bil eller väktarhundens område som den sätts att försvara. Även om det är revirets innersta punkt som hunden försvarar starkast, blir det mest oljud vid staketet och grinden eftersom det är där främlingar närmar sig. Hundar känner också störst självförtroende i säkerhet bakom ett staket.

Att tillhöra en familj och känna sig trygg är ganska gott

Vi avslutar vår zonserie med valpförsvarszonen som är väldigt speciell och visar sig hos tikar som har fått valpar eller är sk skendräktiga (vilket kan inträffa ca två månader efter löp hos en tik). I denna zon försvarar tiken sina nyfödda valpar mot både andra hundar och ibland även människan. Det är ett naturligt beteende som härstammar från vargtiken som försvarar lyan och sina valpar. Vad många inte känner till är att även en skendräktig tik kan försvara sin ”lya” och sina ”ersättningsvalpar” (tex någon leksak tiken valt). Tro därför inte att tiken har blivit tokig om hon morrar och vaktar över sina ”valpar”. Visa bara respekt och håll avstånd, så blir hon lugn. Om det är väldigt stressande för henne är det bättre att ta bort de föremål som hon bevakar. Valpförsvars-zonen pågår en kort tid och går över av sig självt på någon eller några veckor.

Studera din hund och upptäck hur den visar sina olika personliga zoner. En spännande värld att utforska, och ju mer ni lär er om varandras zoner desto djupare bygger du er relation. Ett plus i den här processen är att din hund automatiskt kommer att utveckla och stärka sin sociala kompetens och intelligens utifrån den respekt och ödmjukhet du visar.

Nöjd hund var dag, tillsammans!

Sammanställt av Eva Bark ur boken ”Vardagsuppfostran – med känsla och respekt” i samarbete med författaren Åsa AhlbomLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *