Omvänt lockande, träna självkontroll

Du kanske har hört begreppet förut? Om inte så ska jag förklara det här. Omvänt lockande kallar vi det när vi inte vill att hunden ska låta sig lockas. Det går till så här:


Håll en godisbit i handen framför hunden i öppen hand – men låt den inte ta den. Här gäller det att vara snabb, när hunden försöker ta godisbiten stänger du handen. Det vi vill är att hunden själv ska klura ut att den kommer få godisbiten när den låter bli att försöka ta den. Den ska lära sig vänta på en klarsignal.


Här kan det krävas lite tålamod från din sida och du behöver vara snabb med att stänga handen om hunden försöker ta. Du ska inte säga NEJ utan stäng bara handen när hunden försöker ta godiset. Så fort den stannar upp och slutar försöka komma åt godiset berömmer du den, säger varsågod eller vad du nu vill ha för signal och ger den godiset.


Din timing är jätteviktig för att hunden ska förstå, ditt ”Bra!” eller vad du vill använda för berömmande ord måste komma precis när hunden gör det du vill, det vill säga stannar upp och avvaktar. Det är exakt då du berömmer den, därefter blir det ”varsågod” eller något annat du vill ha som klarsignal och så låter du hunden ta.


Det kräver lite träning, men det brukar allt falla på plats efter ett tag. Då kan du sakta, sakta bygga ut tiden hunden får vänta för att öka uthålligheten.


Varför vill vi göra det här då? Den här lilla, lilla övningen ger oss faktiskt jättemycket. Ni arbetar ihop du och din hund och du har precis lärt den att först jobbar vi, sedan kommer belöningen. Hunden har också lärt sig att det lönar sig att kika på dig och klura ut vad du vill. Dessutom tränar du upp din timing och hunden lär sig självbehärskning.


Kan du lära hunden det här kan du i förlängningen också till exempel lära den att den inte får ta något gott den hittar ute på marken utan klartecken från dig, jättebra med tanke på att det tyvärr finns sjuka människor som medvetet lägger ut sådant som kan skada våra djur.


Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *