Samvaro, närvaro och medvetenhet

Hur bygger vi en relation tillsammans med vår valp eller hund?

Svaret är enkelt – det handlar om samma värden som vi bygger mänskliga relationer på : gemenskap, tillit, respekt, samarbete och arbetsfördelning.
Men för att kunna bygga en sådan relation, måste vi göra oss förstådda och kommunicera med hunden på dess egna villkor. Kommunikation är nyckeln i alla relationer.

När du har hundens uppmärksamhet, utnyttja det och passa på att ha en konversation
om något som ni båda tycker om. Tala också ofta om hur vacker och fin hon eller han är
och hur glad du är att ni är vänner

– Lär dig kommunicera med ditt kroppsspråk och dina känslor, så att hunden förstår dig

– samarbeta med din valp, det finns inga sociala rang-positioner att strida om

Sätt gränser och ge valpen uppfostran av praktiska skäl, detta för att hjälpa den till att fungera i vår miljö och i samhället

Gemenskap är oerhört viktigt för alla hundar. Låt din valp vara med dig så mycket som möjligt, så stärker ni känslobanden (bondar) och automatiskt bygger en djupare kommunikation

Måltider är viktiga tillfällen för social gemenskap hos oss människor. Det känner många hundar och försöker lägga sig nära matbordet för att ta del av den gemenskapen. Gräla inte på din valp, låt den ligga under bordet som passiv deltagare.

Promenader stärker er gemenskap. Det är hunddjurens naturliga sätt att förflytta sig. Att promenera tillsammans med din hund varje dag, både i koppel och lös. Viktigt här är att vara närvarande på er gemensamma promenad.

– Tillgodose valpens behov – den behöver mat, sömn, sällskap, hälsovård, kontakt med andra hundar och möjlighet att få röra sig fritt under uppväxten.
Använd lugna stunder till att plocka med valpens tassar, lyft och titta ner i öronen, dra fingrarna igenom pälsen. Låt den vänja sig vid att det är skönt och mysigt att bli undersökt och genomgången, hanterad. Det ger er stora fördelar vid nästa veterinärbesök, hos hundfrisören eller vid kloklippningsstunden.

Dessa ögon är milda, lugna och intresserade. Använd de stunder när hunden visar
genuint intresse för att lyssna på vad du har att förmedla

Hunden lär sig snabbt förstå människors känslor och avsikter genom att tolka våra signaler. Hundar reagerar omedelbart på alla budskap som vi sänder ut med rösten och kroppen, precis som barn gör. Även våra dofter ger förmodligen hunden information om vilka känslor vi upplever. Våra ord däremot, betyder mindre i kontakten med hunden, än vad vi i allmänhet tror. Utbytet av känslor mellan människa och hund, det är där som en djupare kontakt skapas och byggs. Godis kan aldrig ersätta detta!

Så fort din lilla valp är i din famn så startar er nya relation med nya möjligheter till kontakt, se till att börja bygga ert gemensamma känslospråk!

Samvaro, närvaro och medvetenhet.

Sammanställt av Eva Bark ur boken ”Vardagsuppfostran – med känsla och respekt” i samarbete med
författaren Åsa Ahlbom


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *