Vänta på klarsignal

Visst är det mycket man önskar att ens hund kunde? Man ser andra hundar som beter sig exemplariskt i olika situationer och känner att ja, dit har vi en bit kvar… Kanske saknar du både tid och ork för träning, eller rent utav bara inte kommer i gång?

Vissa grundläggande beteenden är riktigt bra att lägga lite tid och fokus på att lära in, ta dig en liten funderare på att lägga lite krut på just det här om du inte redan gjort det.

Ur ett säkerhetsperspektiv är det klokt att lära hunden att inte gå ur bilen förrän du gett klarsignal. Det är ett inlärt, situationsanpassat beteende som kan förhindra skador och andra tråkigheter. Det ser dessutom trevligt ut. Kan hunden vänta lugnt på ett varsågod ökar också chansen till att resten av din planerade aktivitet går väl – i motsats till om den kastar sig ut och skapar ett visst tumult direkt.

Hur får man då till detta? Ja det kräver träning, belöning av rätt beteende, upprepning och konsekvent agerande. Har du redan lärt din hund innebörden av ordet ”stanna” har du kommit en bra bit på vägen. Då använder du helt enkelt samma kommando för att få hunden att vänta kvar. Har du inte lärt in det tidigare ser du bara till att hunden stannar till när du öppnar bildörren. Använd handtecken och röst, kanske måste du till och med stoppa hunden fysiskt men var lugn och bestämd, inga hårda tag.

När hunden tydligt avbryter sin ansats att gå ur bilen på din signal berömmer du, ger klarsignal och låter den gå ur.

Det här kan du gärna träna även om du inte ska åka någonstans. Tjata inte för mycket, träna korta pass ofta. En, två gånger, flera gånger i veckan. Håll ut och fuska inte, var konsekvent med att låta den vänta på ditt klartecken. Lugnt och sansat ska det vara. Beröm ordentligt när den gör rätt. Målet är att få hunden sitta kvar även med öppen dörr/lucka och vänta på ditt ”varsågod”.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *