Älska mig mest

Älska mig mest, när jag förtjänar det minst” kallas för tonåringens bön. Den passar lika bra för unghunden i könsmognadsperioden.

Den förhållandevis lätta valptiden pågår inte i evighet, utan de allra flesta hundar förändras i sitt beteende när de blir könsmogna. Till exempel kan unghundar börja visa rädsla för olika saker, börja vakta sitt revir eller sin ägare, bli spänd och konfliktfylld vid hundmöten eller utveckla andra beteenden som hundägaren upplever som problematiska. Den kan bli mer självständig och mer ouppmärksam, helt plötsligt verkar det som allt ni tränat på under valptiden är som bortblåst.

Den huvudsakliga orsaken till detta är könshormonerna, precis som hos våra egna tonåringar när de förändras och utvecklas.

Som hundägare behöver vi vara förberedd på de förändringar som hundens könsmognad innebär. Här gäller både förståelse och tålamod.

Men jisses, varför är du i min papperskorg?! Det har du aldrig gjort tidigare!

Hundens mognad till vuxen hund är en process som består både av en fysisk könsmognad och en psykiskt-social mognad. Mognadstakten varierar kraftigt mellan olika hundtyper och även mellan individer. Fråga din uppfödare och läs i rasböcker om mognadstakten hos just din hundras.
Har du en blandras får du helt enkelt läsa på om fler raser och sedan utvärdera hur mycket av dom olika rasegenskaperna din hund har fått med sig. Har du en hund där du inte har en aning om vilka raser den har i sig, då behöver vi ha ett öppet sinne och ett positivt nyfiket tålamod.

När hunden blir fysiskt könsmogen kan den fortplanta sig, men de viktiga sociala erfarenheterna och sin psykiska mognad saknas ännu.

Dom små raserna är tidigare i hela sin mognadsprocess som kan börja så tidigt som vid 5-6 månaders ålder, jämförelsevis med dem storväxta raserna som börjar runt ett års ålder och kan sedan ta flera år på sig att bli vuxna.

Liten blir större……. ska du som är så rar och godmodig snart börja visa sidor som utmanar mitt tålamod..

Sammanställt av Eva Bark ur boken ”Vardagsuppfostran – med känsla och respekt” i samarbete med
författaren Åsa Ahlbom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *