Fästingbett och fästingar

Fästingen finns överallt, men vissa områden i Sverige är mer utsatta för dessa små kryp, bla södra delarna av vårt avlånga land och områden nära vatten och vattendrag.

Fästingen blir aktiv när temperaturen överstiger fem grader utomhus, den håller till i skog och i högt gräs, trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser, gärna lövskog med tät undervegetation. Men den kan även hålla till på en nyklippt gräsmatta i en park eller trädgård.
I Sverige räknas fästingsäsongen normalt pågå från mars till november, så hela åtta månader.

Men värt att hålla i minnet är att dom allra flesta fästingar bär inte på någon smitta.

Vad vi kan göra för att hålla oss själva och hunden mer skyddad är att ta som vana och gå igenom pälsen efter varje promenad eller vid slutet av dagen.
Dra fingrarna igenom pälsen så du känner huden med fingertopparna. Var extra noga i små veck och i armhålorna. Ju oftare du tittar igenom pälsen på din hund desto lättare har du att hitta nya fästingar som ännu inte fastnat.

Normalt tar den god tid på sig att bita sig fast ordentligt, fästingen kan vandra runt i några timmar innan den faktiskt hittar platsen den vill sätta sig fast på

Låt inte fästingen begränsa era äventyr

Om nu fästingen faktiskt hunnit bita sig fast och du behöver ta bort den, finns det olika alternativ på hur du kan gå till väga
– du kan använda en vanlig pincett eller en sk fästingborttagare (finns flera olika enkla modeller).
Det viktiga är att du försöker ta tag i fästingen så nära huden som möjligt, så att när du väl drar ut den så följer hela fästingen med.
Skulle små bitar av fästingen bli kvar, ingen panik, tvätta området och håll koll. Eventuellt kan en rodnad eller en liten skorpa bildas, det är hundens egna immunförsvar som tar hand om resterna och ser till att det försvinner av sig självt.
Förebyggande behandling
-receptbelagda preparat via din veterinär
-naturliga preparat

Uppsök veterinär om hunden visar försämrat allmäntillstånd, feber, ovanligt trött, sämre balans eller smärta i muskler- eller leder.

Njut av årstiden, ta för vana att gå igenom hunden och låt inte dessa små varelser begränsa era äventyr!

Eva BarkLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *