Huggorms dags

Nu vaknar den sovande huggormen och deras aktiva parningstid pågår nu fram till juni månad. Vilket betyder att det är en högre aktivitet bland ormarna och dom förflyttar sig mer än vanligt.

Stenrös och jordhålor är omtyckta områden för en orm, så var extra uppmärksam när ni är ute i naturen tillsammans. Ormen kan även lägga sig i en varm solstrimma på en gångstig i skogen för att värma sig lite efter natten. Ormen söker värme från solen, uppvärmda stenar och berg, den söker skydd i högt gräs och stenig terräng.
Skulle olyckan ändå vara framme, att hunden blir huggormsbiten, finns det en viktig sak att komma ihåg, stillhet.
Stillhet är viktigt! Är det en liten eller medelstor ras, bär den hem eller till bilen.
Varför kan man fråga sig, varför är stillhet viktigt?
Jo, det kan dröja flera timmar innan giftet når blodomloppet och hålls hunden i stillhet så tar processen längre tid på sig. Därför om hunden rör på sig påskyndar det giftet och dess väg till blodbanan, och risken är större att hunden blir allvarligt påverkad av giftet från själva ormbettet.
Så försök att hålla den ormbitna hunden i stillhet, lämna ormbettet ifred (inget bandage, kyla, sugande eller liknande) och uppsök din veterinär.
Tidigare gavs kortison för att minska svullnad, eftersom det antogs att svullnaden berodde på en allergisk reaktion. Idag vet veterinärerna att huggormens gift bryter ned vävnaden intill stället där ormen bitit, blod och vävnadsvätska läcker ut och sväller upp. Kortison har ingen effekt på de vävnadsskador ormgiftet orsakar, och eftersom kortison har en mängd oönskade biverkningar används medicinen inte längre rutinmässigt vid ormbett.
Veterinären övervakar den sk förgiftningen och hur det utvecklar sig. De flesta hundar erbjuds smärtlindring och intravenöst dropp, eftersom god cirkulation är viktig för att förebygga akut njurskada.

I de allra flesta fall brukar hunden överleva och bli helt återställd. Efter ett ormbett är det dock viktigt att hålla hunden i strikt vila tills du får klartecken av din veterinär att stegvis återgå till normal motionering.
Varje år är det ca 2000 fall av ormbett i Sveriges avlånga land, av dessa avlider endast ett tiotal, så vi har en väldigt god chans att hjälpa vår hund att läka efter ett angrepp och bli fullt frisk och helt återställd.
För oss då, som är tillsammans med hunden ute i naturen kan ju också bli bitna av huggorm. Klä dig därför i lämpliga skor gärna med strumpor, då faktiskt även strumpan skyddar dig om olyckan är framme, stövlar är det bästa alternativet om ni promenerar i ormtätt område.
Ta aldrig i ormen för att eventuellt undersöka sort/ras eller för att flytta på den.
Även här gäller stillhet och lugn efter ett bett. Vila och håll den bitna kroppsdelen stilla och gärna i högläge, lämna bettstället i fred. Ring din läkare eller giftinformationscentral för vidare råd.

Njut av årstiden och låt inte rädslan för vad som kanske kan hända begränsa era äventyr!

Eva


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *