När valparna föds

Att vänta på en kull valpar kan vara en blandning av både förväntan, oro och lite nervöst innan man vet att allt kommer att gå bra. Man önskar att allt ska gå bra och att inga komplikationer ska uppstå. Först blir det en väntan på 60 till 63 dygn då tiken går dräktig, det kan bli tom 64 dygn innan första valpen tittar ut. Våran sista kull kom till värden 20220414..

Det började den 4 april på morgonen kl. 07.00 då visade hon tecken på att värkarna kommit igång. Oftast så börjar dom när det är lugnt och tyst hemma.

Vi flyttade henne till valp lådan där födseln ska ske. Efter 1 timme kommer första valpen ut, en stor hane, han var så fin med mycket färg. Han torkas av snabbt, suger ur slem i hals och näsa och så tittar vi även efter gomspalt, vi knyter navelsträngen och sen börjar vi att få den att suga själv vid tutten. När nästa kommer så får vi lägga bort den första valpen i en filt så den blir varm, så vi kan börja med att ta hand om den andra valpen som är en tik.

Efter dom 2 första valparna så tog det ett tag innan hon satte igång igen, vi gav henne lite kalk, så hon skulle komma igång igen med värk arbetet.

Efter ca 1 timme så kommer det ytterligare en valp, en hane, vi hinner knappt få han klar så kommer nästa, en tik, likaså här så får vi skynda oss för nummer 5 vill även ut snabbt, en hane. Mamma tiken fick 3 valpar på slutet inom 40 minuter, så ibland kan det gå snabbt, annars så brukar det kunna ta 1,5 timme mellan valparna.

Det är viktigt att ha koll på hur många moderkakor som kommer ut, för alla ska ut lika många som valparna är. Man brukar kunna låta tiken äta 1 eller max 2, inte fler pga av att dom kan bli lös i magen och det är inte så kul när dom får valpar.

När födseln är klar och alla har tuttat så lägger vi dom åt sidan i en tjock varm filt, sen blir det tikens tur att få tvätta av sig, då tar vi en snabb dusch och skyndar att föna henne torr, så hon inte blir kall och blöt där valparna ska ligga.Vi byter allt i lådan till mjuka och varma filter och vi har även en värme lampa åt dom, som ska hålla runt 26 grader i lådan dom närmaste veckorna.

Nu gäller det att få alla 5 att tutta och suga, ju mer dom suger ju fortare kommer mjölken igång på henne. Det kan ta upp till 2 dagar innan mjölken rinner till så det kan bli lite livat i lådan innan dom får i sig mjölken. När dom väl får igång mjölken så känns det bra att veta att nu får dom i sig mjölken.

Dom här valparna började redan dag 2 att kunna suga själv, ibland fick man hjälpa till att hitta tutten, men dom lärde sig snabbt.

Dom två första veckorna sover vi bredvid lådan under natten så vi kan passa så dom äter och att inte tiken ligger på valparna eller om nått annat händer. Efter varje matning så får man suga slem i näsa och svalg och även ha koll på att tiken inte biter och slickar för mycket på deras ömtåliga navelsträng.

Ögonen brukar öppnas runt 15 dagar. Så våra har precis fått ögon nu.

Hörseln kommer runt 3,4 veckor på valparna och då kan man inte smyga runt här mera utan att dom hör direkt och kommer springande.
Tiken tvättar och sköter om dom själv dom närmaste 3,4 veckorna sen blir det vårat jobb att byta tidningar och filtar i deras valphage.

Det var lite från mig och från våran kennel Secret Spell..

Maria

Fortsättning följer..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *