Tricket att träna en icke-brukshund

Att träna tillsammans med en hund som inte är av en klassisk brukshundsras, utmanar mig extra mycket som förare. Jag kan inte tjata! Efter inlärning och två bra utföranden räcker det för Ila, sen tappar hon intresset och gör något annat tills hon har lust igen. Skulle jag då bli sur på henne skulle hon packa ihop och checka ut för dagen.
Ila är en vinthund och en av de vanligaste fördomarna är att de är omöjliga att lära något. Inte mycket kan vara mer fel, i alla fall inte när det gäller Ila. Hon älskar att lära sig nya saker och att träna, men det finns en hel del saker som jag som tränare behöver tänka på för att utvecklingen ska gå framåt.
Jag skaffade inte Ila för att jag ville ha en hund att träna och tävla med, utan jag blev kär i hennes väsen. När hon sedan kom hem och vi gick valpkurs visade det sig att hon är lättlärd, och att hon är mycket trevligare att ha i möblerade hus om hon får mental stimulans dagligen.
Jag kan inte tro att jag kan träna på en sak under ett pass, utan jag får istället tänka ut minst tre olika saker som vi kan träna under varje pass.
Exempel på övningar till ett pass:
Fritt följ
Apportering
Balansboll
Ett annat pass kan se ut så här:
Uppletande
Specialsök
Platsliggning
Genom att ha tre olika övningar kan jag varva dem och på så sätt hålla Ila intresserad av det vi gör och öka svårighetsgraden i varje del under ett och samma pass. När inlärningen är gjord gäller det att repetera en sak max två gånger innan jag byter uppgift. Jag måste också generalisera ett beteende väldigt snabbt annars står jag där ensam med godis, leksak och klicker och Ila roar sig med annat som är mer intressant.

Det är genom utmaningar vi växer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *