Blixtar och dunder

Hur kan man göra om man har en hund som man vet är åskrädd eller rättare sagt hur förbereder jag min valp eller hund för att inte bli rädd för åskan?

Här kommer lite tips och råd från mig hur jag gjort under åren tillsammans med mina hundar.

Jag har alltid utsatt mina valpar och hundar för mycket ljud från valp stadiet, ljud som vi har automatiskt hemma som ex. kastruller, diskmaskin, tvättmaskin, snickra, borrmaskin, dammsugaren. Även åka en tur med bilen och eventuellt se om någon skjuter på skjutbanan. Gör någon det tar man tillfället i akt och stannar en bit ifrån och sitter i bilen och uppmärksammar hur valpen eller hunden reagerar, alla mina 6 hundar har aldrig någon varit skotträdd. Varför inte åka till någon hundklubb när dom har skottträning och checka av där hur hunden beter sig. Jag har varit noga med att jag har en icke skotträdd hund med mig när vi ska träna skott, är den andra hunden det minsta rädd så förs den rädslan lätt över på den andra hunden.

Vet man inte hur sin valp reagerar så börja med att dra ner rullgardinerna eller dra för gardinerna, knäpp på tv och radion, lek med valpen eller ge den det godaste den vet att tugga på under ovädret, mysa till det lite extra i soffan till er båda.

Jag har alltid tvättmaskinen eller torktumlaren igång för det dämpar ljudet från åskan och dom tänker inte på det lika lätt.
En del tränar sina hundar med en åsk-ljudfil som man spelar upp hemma. Jag har själv aldrig testat den, men vet att många har. En bra start i träningen för den som inte vet hur man ska börja att träna sin hund inför kommande blixtar och mullrande åska.

Det är inte själva åskan som hundarna blir rädd för mest, utan det är blixten som lyser upp.

Om hunden vill krypa in i sitt bo eller bur inne låt den göra det, men lämna den inte själv, utan sitt med den och låtsas som ingenting har hänt.

Viktigt att tänka på
Ömka aldrig din hund när det åskar, då kan den utveckla rädslor, var precis som vanligt
Gå inte ut med din hund när det åskar
Har du en åskrädd hund, lämna den aldrig ensam under pågående åskväder

I skrivande stund så fick vi vår första åskan för i år och med mina valpar på 7 veckor så såg jag ingen reaktion alls på dom. Torktumlaren gick och radion var på, jag såg ingen reaktion och dom sov igenom ovädret så gott!!

Skönt att det gick bra första gången!
// Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *