Badar du mycket med din hund på sommaren?

Hundar som badar mycket och är ute i regn och kallt väder kan få något som kallas vattensvans.

Vattensvans kan hunden få genom att vara blöt och ute länge i kall väderlek. Vattensvans visar sig med att man ser att svansen hänger ner och är slak , hunden blir obekväm och kan visa oro, den har svårt för att sätta sig ner och det kan hos vissa göra väldigt ont. Det tros vara en inflammerad nerv någonstans runt svansroten. Vissa hundar kan få svårt att utföra sina behov.

Kontakta din veterinär för undersökning och eventuellt medicinering.

Vattensvans kan gå över på någon dag men kan sitta i upp till någon vecka och du bör hålla hunden varm och torr. Se till att torka och eventuellt föna din hund om den blivit blöt och kall, så kan ni förebygga skador.

Badar din hund mycket så förutom vattensvans kan hundar även få våteksem.

Våteksem eller så kallat fukteksem hos hund kan gör väldigt ont och det är en inflammation i huden. Man kan upptäcka början till ett eksem område om man ser sin hund tvätta, slicka sig mycket på ett och samma ställe. Tjock päls är där det oftast kan bli eksem då det tar lång tid för huden att torka där pälsen är tjock.
Ett besök till veterinären är bra och få hjälp och eventuellt medicin för smärtan och sårtvätt till själva eksemet. Ibland får hunden en krage på sig så den inte kan komma åt att slicka på såret.

Upptäcker man såret i tid då hinner det inte att bli ett så stort område som det annars kan bli, ju mer fukt av hundens slickande desto större risk om man inte är observant på sin hund, så se till att ha bra uppsikt på din hund i sommar när den badat.

Orsaken till detta är för mycket bad och att man inte har torkat sin hund efter varje bad och att den har för tjock päls så den inte torkar av sig själv innan nästa bad blir.

Jag har haft 2 hundar med våteksem vilket gjorde att jag valde att klippa båda mina hundar så dom kunde bada obehindrat och jag var sedan noga med att torka dom torra.

Så nyttja vattnet och att låta hundarna få simma och få den motionen som är gynnsammare för lederna, men se till att hjälpa dom bli torra efteråt.

//Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *