Träna dina kompisar

Jag och Ila tränar mycket sök, i många fall är vi då beroende av att träna tillsammans med andra. Det innebär att jag är figurant åt andra och mina träningskompisar är figuranter åt mig. Eftersom vi arbetar med varandras hundar måste vi ha stor tillit till varandra.

Jag ser sällan vad det är som händer där ute när min hund hittar en figurant utan jag är beroende av att de är införstådda med av vad jag vill. De måste också berätta för mig hur min hund betedde sig och vad som hände.

Jag måste ta fullt ansvar för träningen av min hund, det ligger på mig att förklara för mina träningskompisar vad det är jag vill ha och att försäkra mig om att de har förstått vad jag menar.

Hur noggrann jag än är kommer det att bli missförstånd, och det är aldrig en katastrof!

Jag tänker att det är som när jag tränar med Ila, jag kan lägga upp träningen hur bra som helst ändå kan det bli fel! Det enda det innebär att jag har lärt känna min hund och mig lite bättre och att jag får fundera på hur jag ska lägga upp nästa pass.

Skulle jag bli irriterad på min hund och banna henne kommer det leda till en hund som inte försöker eller som slutar gilla att träna. Gör jag detsamma med mina träningskompisar kommer även de att bli osäkra och kanske sluta komma till träningarna.

Därför har jag med mig klicker-tänket även när jag kommunicerar med mina träningskompisar, alla ska gå ifrån träningen och känna sig stolta, glada och se fram emot nästa gång.

Behandla dina träningskompisar som du behandlar din hund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *