Möten utan spänning

Är det möjligt?
Frågar du mig anser jag att det är inte möjligt, så fort vi har ett öga mot öga, nos mot nos och känslor inblandat vilket vi alltid har när det kommer till hund möten. Vad vi däremot kan se och känna är att ”ett möte med spänning” är ett spännande möte och behöver inte vara eller utvecklas till att bli ”jobbig” spänning om hunden litar på oss och vet att vi utgår ifrån hundens behov, respekt och vad som är viktig!
Så innan vi börjar att utvärdera om det är ett bra möte eller inte med ett hundmöte eller människomöte eller kanske en ny livs-situation, där hunden visar spänning, börjar vi med att bjuda in känslorna kopplade till själva händelsen, och det är nu vi kan börja lära oss att upptäcka varandra, se hur vi fungerar och eventuellt känna av var vi behöver gå in och ge stöd. Men hela tiden med en respekt gentemot hunden och hundens personlighet.
Det är här det spännande börjar.

Möten utan spänning är inte ett spännande möte!
Jag har under åren här i Portugal upplevt mängder med spännande möten, även möten med enorm spänning där jag inte visste hur det skulle sluta. Flera möten var med hundar utan människa, som vi mötte eller träffade på under våra promenader. Att bära stark spänning inom oss, som vid utmaning kan explodera i ett utfall eller att hunden helt enkelt drar iväg, är inte något vi önskar någon, speciellt inte våra älskade familje-hundar.

Så hur kan vi hjälpa våra pälsklingar till att mötas, med en gnutta spänning som utmynnar i en positiv energi där nyfikenhet och att vilja utforska mer är fokus?

Genom promenad! Promenad är ett underskattat hjälpmedel vid all typ av flock bekymmer eller möten.

Allt i min värld tillsammans med hundarna är rörelse och promenad när det gäller möten, relation eller att bygga djupare relationer med nya individer. I promenaden kan vi växla vem som går bakom och vem som går framför och lämnar små sniff märken, hunden bakom får tid och utrymme till att lukta och studera, hunden framför får en känsla av att vara säker och samtidigt ”skvätta” lite extra för dom som går bakom.

Nästa gång du introducerar en ny individ, ny personlighet eller ny medlem till din flock eller din hund, gå en promenad. Låt hundarna växelvis ta täten och låt sedan den som går bakom att lukta och studera i lagom takt. Låt det ta lite tid.

Beroende på personlighet hos din hund, och beroende på gränser och öppenhet, gör den här proceduren och ni har alla chanser i världen att öppna upp för en härlig ny kamratskap!

Bilden jag valde är en bild som visar precis det som inte får eller ska hända. Inga hundmöte ska gå till på det sättet som bilden visar! Spänning och restriktion vid det som är extremt viktigt vid alla hundmöten att inte hamna i, utan lukta på vederbörandes dofter på marken och i luften när den är i rörelse, dofter när vederbörande kissar en skvätt, synintryck vad gäller stil när hon eller han går och rör sig. Vi måste börja respektera våra älskade hundar och deras naturliga sätt dom alla har och använder sig vid när det erbjuds ett möte.

Sniffa mer så blir vi fler!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *